søndag 30. august 2015

Den store sommerhelgen



Så var det ut på tur igjen! Siden det kom for mitt øre at vår venninne og datter som er nærmest kjendiser i friluftsnorge for å regne, kommer til Hurum, planla vi å ta turen til Langvann samtidig som dem. Vi har møtt dem før, veldig koselig liten familie. Dina er like gammel som Sunniva, men hun har over 233 utenetter! Moren bestemte seg tidlig for å opparbeide et aktivt friluftsliv sammen med datteren, og det har de virkelig klart. De har vært på Galdhøpiggen, gått på Svalbard, i Canada, vært ute i 6 mnd i strekk, og mye, mye mer. De har også vært gjenstand for medias oppmerksomhet på grunn av denne aktiviteten. Moren til Dina, Elisabeth, skriver blogg, og den kan dere lese her:
http://utejenter.blogspot.no
Men, vi treffer dem fordi vi liker dem så godt, og fordi vi faktisk ikke kjenner så mange friluftsinteresserte mennesker med barn.

Etter en uke med fantastisk vær, rinner fredagen og værmeldingen er det reneste mirakel: Sol, sol, sol, og mer skal det bli. Jeg gleder meg som en liten unge, og maser om hvor mye vi skal bade og om vi ikke kan sove under åpen himmel. Vi får se hvor mye mygg og knott det blir, og pakker ned myggteltene.

Pakklisten vår, den er som følger:
Tarp
2 myggtelt
4 soveposer 
4  liggeunderlag 
3 kajakker/årer/redningsvester
2 fiskestenger/slukbokser/mark
2 skift til hver av barna
Bukse/genser til hver av oss voksne + sommerlig antrekk
Badetøy
Håndklær
Toalettsaker (tannbørste, tannkrem,toalettpapir, bodylotion, solkrem, litt førstehjelpsaker)
Myggmiddel og myggspiral
Lesestoff
Mat til 3 dager: Knekkebrød med diverse pålegg, smør, egg, bacon, boksetomat, makaroni, pølse, krydder, flere pakker rett i koppen, glutenfri vaffelblanding, melblanding til pannebrød, litt frukt, litt kjeks og så det viktigste da: Lørdagsgodteri!
Kniv
Vaffeljern!
Stormkjøkken m/ brenner, gassbokser, fyrstikker og litt zalo.
Spisesett
Sporker
Crocs (fine leirsko!)
Sigurd sin blåbærplukker

Fredag på jobb er hektisk, men jeg får til å avspasere et par timer. Vi raser hjem og får pakket litt, før det bærer avgårde til barnehagen hvor selveste ordføreren skal komme og erklære det nyoppussede uteområdet for åpnet. Vi hygger oss der med god mat og trivelig selskap, så setter vi hjemover, pakker siste rest og får hevet oss inn i bilen og kjører opp til Røskestadvann. Det er bare 15 minutters kjøretur hjemmefra opp i skogen, på en til tider humpete grusvei. 

Med en gang vi ankommer p-plass, ser vi at turvennene våre er på plass, og mamma Elisabeth monterer en Ally med nøye presisjon. Dina har med seg en venninne, og sammen banker de løs på Allyen. Vi får losset kajakker av bilen og lastet dem igjen, og siden det er så sent, avtaler vi med Elisabeth at vi tar kvelden for oss selv, og møtes igjen dagen etterpå. 
Turen kan begynne, og vi padler inn i solnedgangen, mot Langvann.....

Nærmere åtte er vi fremme på leirplassen som er målet for denne helgen. Ungene får en yoghurt hver mens vi diskuterer litt hvorvidt vi trenger å spenne opp tarpen eller ikke. Mannen mener vi trenger å spenne opp tarpen til beskyttelse mot doggen, jeg tror det har lite å si, men kanskje tarpen kan beskytte litt mot lyset, sola står jo opp tidlig. Så vi blir begge fornøyde da vi bestemmer oss for å sette den opp. Vi rigger til soveposer og liggeunderlag, så må vi ordne litt kvelds. Det blir rett i koppen tomatsuppe med knekkebrød med smør på, og det er rett og slett nam! Vet dere at mat smaker så mye bedre når vi er ute?

Morgenen etter er jeg den første som våkner. Stemningen er stille, magisk, og trolsk. Tåkeskyer driver bortover den blikkstille vannflaten. Jeg ligger i soveposen min og betrakter solen fra den treffer de første tretoppene, til den sniker seg ned mot oss og får tåkeskyene til å fordufte. Alt er vått av dogg, selv om vi er tørre i soveposene våre har det dryppet litt fra tarpen. Det tørker fort i sola.





Klokka er ikke mer enn ni før ungene syns det er på tide å bade! Sigurd gleder seg som en....ja, en liten unge!


Vi bader og fisker, spiser frokost og slapper av. Så må vi padle bort til Dina og gjengen. De har også allerede badet. Dina har fått ny kajakk og de har trent på å velte i den. Sigurd er en bajas og barna finner fort tonen. Etter en stund vil de gjerne være med oss til plassen vår, og bade der.





Lyngblomstringen er helt fantastisk, og det formelig LYSER lilla borti liene. Det er utrolig fint å se på. 




Vel ankommet til vår leirplass er barna ivrige etter å bade, og vi koser oss lenge i vannet. Det er skikkelig deilig! Både store og små syns det er gøy å hoppe uti fra svaene.

Etterhvert byr vi gjestene våre på vafler med gomme, det er begynt å bli et fast innslag på turene våre.
Så blir det mer bading. Sigurd blir kald selv om vannet ikke har så verst temperatur, og noe av det beste han vet etter bading, er å legge seg i min sovepose. Det får han, og det tar ikke mange minuttene før han har sovnet. Det er godt med en middagslur for den som er liten.


Snart drar gjestene våre tilbake til sin leirplass. Sunniva vil gjerne bade igjen, og vi koser oss lenge i vannet, Sigurd sover hele tiden. Når vi er ferdigbadet og tørket, får Sunniva vekke Sigurd og de koser seg med lørdagsgodteriet mens vi gjør i stand middagen.
Vi liker godt tomatsuppe på tur, men jeg er lei av posesuppen. Derfor blir det i dag hjemmelaget tomatsuppe, og det smaker så mye bedre!

Denne kvelden er barna slitne, og vi legger oss tidligere. Ungene er i seng allerede klokken åtte. Sunniva sovner fort, mens Sigurd sitter oppe og leser Donald. Vi er overraskende lite plaget av mygg og knott på denne turen, og det er så deilig! Vi bruker myggmiddel, og det holder borte det lille som er av mygg.


Klokken ti har jeg sovnet, og vi sover leenge morgenen etter. Vi har så godt sovehjerte, alle mann, når vi er på tur. Jeg koser meg med bok om morgenen, og ungene får sjokkerende nok, spise opp lørdagsgodtet de har igjen.

Etter frokost pakker vi sammen og vender nesa hjemover. Vi skal på Åpen gård, det har ungene gledet seg til lenge. Vi passerer Dina & co. på veien, og stopper for en prat før vi fortsetter. Takker for turen, og vi sees igjen!










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar